Същността на технологията ситопечат идва още с името й. Независимо дали говорим за ситопечат върху тениски, някакъв друг текстил или каквато и да било друга повърхност, имаме основни принципи, които си важат от много, много отдавна.

Кратко историческо въведние

Технологията на теория не е сложна. Печатът се осъществява чрез преминаване на мастилото през ситомрежа. Първите сведения за осъществяване на ситопечат датират от  II – III век след н.е. Древните китайци са украсявали памучни и копринени платове с помощта на шаблон. По-късно техните съседи японците значително усъвършенстват технологията, като започват да произвеждат ситомрежа от човешка коса, с което значително повишават качеството на отпечатъка. Отнема малко повече време, докато някой се сети да патентова технологията, но и това се случва през 1907 година от англичанина Самюел Саймън. до днешни дни ситопечатът е буквално незаменима технология, която  продължава да бъде доусъвършенствана в цял свят.

Приложения на ситопечата

Когато говорим за ситопечат върху тениски имаме предвид най-вече технологията за ситопечат върху текстил. И, да, това е най-основното приложение на ситопечата към днешна дата. Именно графичният ситопечат е този, който подтиква хората да го практикуват и развиват. Печат върху тениски и други облекла, брандиране на най-различни рекламни материали, принтиране върху предмети и елементи от бита, техниката и промишлеността са само малка част от приложенията на ситопечата. Въпреки наличието на съвременните дигитални технологии за принтиране, в много случаи ситопечатът остава безспорно незаменим.

Защо ситопечатът все още не може да остарее?

Някои от причините за това са: отлична устойчивост и дълготрайност на изображението, възможност за изработка на печат с множество специално приготвени точни цветове без опасност от разнотоние на тиража, ниска себестойност при големи тиражи в сравнение с дигиталното принтиране, възможност за работа върху трудни за печат материи чрез употреба на специални, подходящи за целта мастила и др. Най-ключово обаче си остава, че ситопечатът е печатен метод, който може да се адаптира и напасва спрямо конкретен продукт, с цел оптимално качество и постигане на очакваните добри резултати.

От какво зависи добрият ситопечат?

Факторите, от които зависи добрият ситопечат са много. Както при всяка печатна технология, за да получим очаквания резултат, на първо място стои правилно изготвеният предпечат. Оптималният подбор на добре опъната ситомрежа, подходяща емулсия за промазване на ситото и правилната му експонация са първите и задължителни условия по пътя към целта. Чрез промяна на разстоянието от мрежата до печатния плот, промяна на качествата и цвета на мастилото, твърдостта на ракелната гума, правилната силата на натиск и правилния наклон на ракела се извършват конкретните настройки за да получим добър ситопечат.

Разбира се, за да бъде практикуван ситопечат е необходимо да имаме на разположение ресурс. Да, имаме предвид печатница. В нея трябва да има оборудвано помещение с всичко необходимо за дейността. Това е друга много широка тема, която ще бъде обстойно развита в следваща наша статия.